Deux personnes se serrent la main

Onze partners

De gewestelijke diensten voor arbeidsbemiddeling

De RVA werkt intensief samen met de gewestelijke diensten voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding (VDAB, Actiris, ADG, Bruxelles-Formation, Forem). Die samenwerking houdt verband met het feit dat uitkeringsgerechtigde werklozen ingeschreven moeten zijn als werkzoekende bij een van die diensten en met de invloed van een eventuele beroepsopleiding op het recht op uitkeringen. 

Voor sommige materies ligt de beslissingsbevoegdheid bij een gewestelijke dienst en de uitvoeringsbevoegdheid bij de RVA. Dat is het geval voor de uitvoering van de sancties als gevolg van de controle op de actieve en passieve beschikbaarheid, de betaling van de uitkeringen in geval van vrijstelling voor het volgen van studies of als gevolg van PWA-activiteiten, en de uitbetaling van activeringsuitkeringen. Die materies vereisen dan ook een permanente intensieve samenwerking, waarvoor nieuwe procedures en gegevensstromen werden uitgewerkt.


Uitbetalingsinstellingen

De vakbonden (ABVV, ACLVB, ACV) en de HVW vormen de schakel tussen werklozen en de RVA voor betalingen en administratie. Veel formulieren die vroeger alleen op papier bestonden, zijn nu elektronisch beschikbaar. 

Verblijfsattest

De UI's maken ook de gegevens van de verblijfsattesten van de sociaal verzekerden elektronisch over. In 2024 hebben onze diensten 55.776 attesten van dat type ontvangen en behandeld.  

De aangifte van de persoonlijke en familiale toestand

Dit formulier is beschikbaar op de websites van de uitbetalingsinstellingen en vervangt het papieren C1-formulier. In 2024 dienden de UI's 3.524 e-C1-formulieren in bij de RVA.  


De OCMW’s

De samenwerking met de OCMW’s houdt verband met sommige van hun opdrachten, zoals het toekennen van voorschotten op werkloosheidsuitkeringen of het toekennen van bijkomende bestaansmiddelen als de uitkering lager ligt dan het leefloon. De afgelopen jaren is de samenwerking tussen de RVA en de OCMW’s sterk geëvolueerd.

De UNIPROC-procedure

Om het aantal voorschotten te verminderen, werd de UNIPROC-procedure ingevoerd. Het gaat om een samenwerking tussen de RVA en de OCMW's. In het kader van die samenwerking versnelt de RVA de behandeling van een uitkeringsaanvraag op vraag van een OCMW, om te vermijden dat het OCMW een voorschot op de uitkeringen moet storten. In 2024 waren er 11.577 aanvragen van dat type. In vergelijking met 2023 (10.294 aanvragen) is dat een stijging van 11,08%.

De toepassing U-Benefit 

Deze toepassing werd in de zomer van 2022 in productie gesteld en helpt de medewerkers van de RVA om de tewerkstellingsduur te berekenen van een werknemer in artikel 60. 

De toepassing OCMW@RVA 

Deze toepassing werd gelanceerd in oktober 2023 en centraliseert alle belangrijke interacties tussen de RVA en de OCMW's. Met de tool kunnen OCMW-medewerkers een berekeningsaanvraag indienen bij de RVA en alle nodige informatie bezorgen. De OCMW-medewerker kan daarna het resultaat van de berekening aflezen via de tool. 

De dossiers zijn volledig traceerbaar en de te presteren arbeidsduur wordt in de meeste gevallen automatisch berekend. Door die automatisering verkort ook de antwoordtermijn van de RVA aan de OCMW’s. In 2024 ontving de RVA in het kader van die samenwerking 11.860 aanvragen dankzij de toepassing, tegenover 7.950 in 2023. Dat is een stijging van 49,18%.


Het netwerk van de sociale zekerheid

De RVA is een van de instellingen die in het netwerk van de Kruispuntbank de meeste gegevens uitwisselt met de andere instellingen van sociale zekerheid. In de strijd tegen sociale fraude werkt de RVA ook samen met andere controlediensten zoals die van de RSZ en het Toezicht op de Sociale Wetten (TSW). Onze sociaal inspecteurs nemen regelmatig deel aan gezamenlijke controleacties met de andere sociale-inspectiediensten. 


Sinds vele jaren speelt de RVA een actieve rol op internationaal vlak. Ook in 2024 heeft de RVA zijn samenwerking met de instellingen uit de buurlanden (Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland) voortgezet. Die partnerschappen zijn belangrijk, vooral in het kader van de preventie van en de strijd tegen fraude. Onze controlediensten onderhouden ook nauwe contacten met hun tegenhangers in de buurlanden en nemen deel aan grensoverschrijdende netwerken om een systeem van elektronische gegevensuitwisseling te ontwikkelen voor fraudedetectie. 

De ISSA   

De Internationale Vereniging voor Sociale Zekerheid (ISSA) brengt meer dan 300 socialezekerheidsinstellingen in de wereld bijeen. De administrateur-generaal van de RVA zit de Technical Commission on Employment Policies and Unemployment Insurance voor. In dat kader heeft de Rijksdienst deelgenomen aan verschillende internationale fora over bijvoorbeeld informatie- en communicatietechnologieën op het vlak van sociale zekerheid, en een evenement gewijd aan het strategische en praktische gebruik van die technologieën op het gebied van sociale zekerheid.

In 2024 nam de RVA deel aan verschillende evenementen van de ISSA, zowel op afstand als ter plaatse. In maart werd er een conferentie gewijd aan informatietechnologieën in de sociale zekerheid. In april ontving de RVA een prijs voor zijn goede praktijken en presenteerde hij zijn aanpak rond ‘service design’ in Porto. In mei werd er een seminarie gehouden over knelpuntberoepen. In november werd ‘Dopflux’, een statistische tool die sociale transities in kaart brengt, gepresenteerd op een seminarie in Istanbul. Ten slotte nam de RVA in april en december deel aan twee webinars over sociale steun en institutionele veerkracht.

ELA en ESIP  

De RVA neemt ook deel aan de werkzaamheden van de ELA (European Labour Authority) en het ESIP (European Social Insurance Platform).

Op Europees vlak heeft de RVA als lid van het ESIP (European Social Insurance Platform) meegewerkt aan verschillende vergaderingen over artificiële intelligentie en de gevaren ervan, maar ook over de strijd tegen fraude in de sociale zekerheid en bijhorende risico’s en oplossingen. Die vergaderingen hebben als doel onze goede praktijken en onze expertise in verschillende materies te delen, maar ook onze stem te laten horen op internationaal niveau.

Nieuw in 2024: buitenlandse stages

Om zijn aantrekkelijkheid te vergroten en zijn activiteiten te verbeteren, organiseert de RVA buitenlandse stages zodat medewerkers kennis kunnen maken met de goede praktijken van andere instellingen. In 2024 hebben vijf medewerkers stage gelopen in vier landen: Malta, Finland, Maleisië en Frankrijk, bij erkende instellingen voor sociale zekerheid.