Als openbare instelling van sociale zekerheid hecht de RVA veel belang aan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en probeert hij zijn ecologische voetafdruk zo veel mogelijk te beperken. Door maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen in zijn nieuwe waarden, geeft de RVA duidelijk aan een meerwaarde te willen creëren voor de maatschappij, zijn klanten en zijn medewerkers. Maatschappelijke verantwoordelijkheid bepaalt mee de identiteit van onze job.
Onze milieu-engagementen
De RVA heeft een milieubeheersingssysteem en neemt actief deel aan het federale energiebesparingsprogramma. De acties die gepland zijn om de milieudoelstellingen te bereiken, zijn zowel acties bij de organisatie zelf als initiatieven om de medewerkers aan te moedigen om milieuvriendelijker te leven. De nieuwe milieudoelstellingen richten zich dan ook op milieubeheer in de brede zin (drinkwaterverbruik verminderen, duurzaam mobiliteitsgedrag stimuleren, afval verminderen …), met aandacht voor de werkplek thuis en op kantoor.
Het hele jaar door zijn er communicatie-acties rond gebeurtenissen zoals de 'Week van de Duurzame Mobiliteit’ en de 'Europese Week van de Afvalvermindering'.
Onze maatschappelijke engagementen
Doelstellingen
Gelet op de opdrachten van de RVA en zijn rol binnen de Belgische sociale zekerheid, geven we de voorkeur aan 4 prioritaire doelstellingen van de 17 doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, gedefinieerd door de Verenigde Naties in 2015. Die 4 prioritaire doelstellingen zijn:
Actieplan 2023
Naar aanleiding van die 4 prioritaire doelstellingen hebben we in 2023 een actieplan opgesteld rond 3 centrale thema's: de 'non-take-up' van rechten, digitale inclusie en toegankelijkheid en de samenwerking met partnerorganisaties die actief zijn in de armoedebestrijding. In 2023 zijn de volgende concrete acties ondernomen:
Er werden workshops georganiseerd om de oorzaken te identificeren van de non-take-up om nadien maatregelen te nemen om dat te vermijden.
De RVA heeft twee testbureaus opgezet (entiteit Antwerpen en entiteit Charleroi) om kwetsbare groepen een passende ondersteuning te kunnen bieden. Verder werden ook sensibiliseringsacties rond digitale inclusie en non take-up georganiseerd voor verhoorders, sociaal controleurs en RVA-artsen.
Alle entiteiten hebben een sociale cartografie opgesteld met een overzicht van partnerorganisaties in hun regio.
Om die initiatieven te coördineren, werd een netwerk van contactpersonen 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' opgericht. Dat netwerk vergemakkelijkt het delen van goede praktijken en versterkt ons maatschappelijk engagement op alle niveaus van de organisatie.